Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Constantijnlezing door Fred Jacobs

20 Oktober 2016

De oren en ogen van een liefhebber: Constantijn Huygens in Venetië

In 1620 bracht Constantijn Huygens een bezoek aan Venetië als lid van een diplomatiek gezelschap. Van zijn hele reis hield hij een gedetailleerd dagboek bij. Huygens was aanwezig bij een Vesperdienst, muzikaal geleid door Claudio Monteverdi zelf: ‘de meest volmaakte muziek’ schreef hij lyrisch. Ook raakte hij geïnspireerd door de classicistische architectuur van Palladio en Scamozzi. Mede door Huygens kreeg hun werk grote invloed op het bouwen in de Noordelijke Nederlanden in de 30e jaren van de 17e eeuw.

Fred Jacobs leidt u via het dagboek langs de hoogtepunten van Huygens’ reis: door de oren en ogen van een liefhebber.

De jaarlijkse Constantijnlezing op donderdag 20 oktober wordt verzorgd door Fred Jacobs. U kunt zich aanmelden voor deze lezing via secretariaat@hofwijck.nl. De lezing is gratis toegankelijk voor leden van de Vereniging Hofwijck, niet leden betalen 5 euro. Dat inclusief een drankje na afloop in de Oudhollandse keuken.  

Over Fred Jacobs:
Fred Jacobs studeerde luit en theorbe bij Anthony Bailes aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Hij is lid van The Gabrieli Consort and Players en het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Sinds1997 is hij als theorbist verbonden aan het Monteverdi-ensemble van de Bayerische Staatsoper in München, dat in heel Europa naam maakte met zijn Monteverdi- en Cavalli-producties.

Fred Jacobs treedt op met zangers als Johannette Zomer, Charles Daniels en Maarten Koningsberger en geeft recitals met o.a. gambiste Mieneke van der Velden en barokvioliste Lidewij van der Voort. Met hen maakte hij een groot aantal cd’s gewijd aan componisten als Caccini, Marais, Lambert en Kapsperger.
Hij is medeoprichter van The Locke Consort, dat met zijn opnamen van Jenkins, Locke en Purcell naam maakte op het gebied van Engelse kamermuziek uit de 17e eeuw.

Voor het Britse label Metronome nam hij het theorbe oeuvre op van Robert de Visée. Het tweede album in deze serie ontving een ‘outstanding nomination’ van het Britse International Record Review.

Jacobs is veelvuldig te gast op belangrijke festivals voor oude muziek in Europa en de Verenigde Staten. Hij werkte met dirigenten als  Gustav Leonhardt, Frans Brüggen, Christopher Hogwood, Ton Koopman, Ivor Bolton, Andrew Parrott, Marc Minkowski en Richard Egarr.

Hij geeft masterclasses rond het Franse Air de Cour en het Engelse luitlied (o.m. met Emma Kirkby) en is als docent luit en theorbe verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
Zijn onderzoek, publicaties en lezingen richten zich op verschillende aspecten van de luit en theorbe.

Bekijk meer activiteiten in de Museumagenda van Huygens' Hofwijck >>

Adres: Westeinde 2a,
Plaats: Voorburg
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.