Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Open Monumentendag: In Europa

8 september 2018
10:00 - 17:00

Op 8 september 2018 vindt de 32ste editie van de Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland.

Als Leidschendam-Voorburgse stichting zijn we volop aan de slag met de invulling van het thema 'In Europa’ en de organisatorische voorbereidingen in onze gemeente. Het thema legt het accent op wat ons cultureel bindt en sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed.

VEEL INTERESSE VERWACHT VOOR DE FRAAIE MONUMENTEN 

‘In Europa’ betekent een grote diversiteit aan gebouwen die tijdens de Open Monumentendag in Leidschendam-Voorburg voor het publiek geopend kunnen worden, zoals het gerestaureerde stadhuis in Leidschendam, handelsgebouwen, de musea, landgoederen, buitenplaatsen, kerken en 'onze' poldermolens en gemalen. Elk historisch erfgoed heeft zo zijn eigen unieke verhaal. Al die verhalen proberen we op de 8ste september te (laten) vertellen. Europa vormt een kleurrijke lappendeken van volkeren, landen, talen en religies en is uniek in haar diversiteit. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days. Maar liefst vijftig landen nemen deel aan deze Europese Monumentendagen.

EXTRA ACTIVITEITEN

In Leidschendam-Voorburg organiseren we thema-activiteiten, verspreid over diverse locaties.

DE ROMEINEN IN LEIDSCHENDAM – VOORBURG

De Romeins-Europese geschiedenis is onverbrekelijk aan onze gemeente verbonden. Om die historie zichtbaar te maken hebben we in park Arentsburgh een programma samengesteld met 'Pax Romana' dat zich heeft gespecialiseerd in interactieve verbeelding van het militaire- en het burgerleven langs de Limes in het Romeinse Nederland van de 1ste eeuw na Christus. Er wordt Romeins gekookt, Romeinse senatoren maken hun opwachting en een smid, een houtbewerker en een leerbewerker geven kleur aan deze bijzondere presentatie. En wat te denken van de Romeinse munten aureus, denarii, sestertien en assen, die in Arentsburgh bewonderd kunnen worden?! En Bert van de Valk verzorgt een lezing in huize Arentsburgh over het landschap van west Nederland ten tijde van de Romeinen.

In de Oudheidskamer van museum Swaensteyn kunnen archeologische vondsten uit het Romeinse Voorburg worden bekeken en is er een speurtocht voor kinderen over de Romeinen door het museum uitgezet.

MUZIKALE REIS ROND EUROPA

Alsiets verbindend is, is het wel muziek. En samen zingen schept al helemaal een band. Het jaarthema ‘In Europa’ inspireerde ons om een zogenaamde 'scratch' van de grond te tillen, waaraan iedereen die dat wil en een beetje kan zingen kan deelnemen. Er wordt een selectie van Europese liederen geselecteerd die gedurende de Open Monumentendag in de H.H. Petrus en Pauluskerk ten gehore worden gebracht door hopelijk vele tientallen enthousiaste zangers en zangeressen uit onze gemeente!! Je kunt je aanmelden via https://singalongevents.nl/omd/. Ook op onze site en via facebook is informatie over dit evenement te vinden.

MET HISTORISCHE BUSSEN VERVOER NAAR DE MONUMENTEN

Een tweetal historische bussen van de HTM van het Haags Historisch Vervoer Museum, die in de vorige eeuw het openbaar vervoer in Den Haag verzorgden, komen speciaal uit de garage om op 8 september in Leidschendam-Voorburg de hele dag het vervoer van en naar de monumenten en de activiteiten te verzorgen. Deze prachtige gerestaureerde bussen zijn een aanwinst voor de Open Monumentendag en geven een extra historisch tintje aan de dag.

Uw ideeën om er op september een nog aantrekkelijkere Open Monumentendag van te maken zijn natuurlijk van harte welkom. We roepen in het bijzonder alle monumenteigenaren en beheerders die zich nog niet hebben aangemeld graag op om hun deuren voor het publiek te openen. Neem gerust contact met ons op via info@omd-lv.nl of laat een bericht achter op onze website of onze Facebook pagina. En wilt u op zaterdag 8 september a.s. meewerken aan de organisatie om eigenaren en bezoekers een mooie dag te bezorgen meld u dan aan als dagvrijwilliger.

Bezoek de website www.omd-lv.nl voor uitgebreide informatie en kijk op Facebook 

Telefoon: 070 369 3233
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.