Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Open Monumentendag in Museum Swaensteyn

14 september 2019
10:00 - 17:00

Museum Swaensteyn is gevestigd in het voormalig Notariskantoor, gebouwd in de elegante en symmetrische Lodewijk 16de stijl.

Sinds 1968 huist hier het museum, voor de bezoekers een plek waar men met plezier de vaste collectie, zoals de Romeinenzaal of de Prinses Marianne kamer, en de tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september is het museum geopend van 10.00-17.00 uur en is het museum geheel gratis te bezoeken.

Geniet van de tentoonstelling van Terra Viva, de kunstenaarsvereniging die met eigen werk reageert op kunstwerken uit de vaste collectie van het museum. Met bijzondere werken, zoals een hemelbed in de Mariannekamer, kunstzinnige aureolen rondom de beelden van Termote en een visuele presentatie van het liggende jongetje van Mauve.

Herkenbaar zijn de ontwerpen, schetsen en uitwerkingen van architect Albert van Essen in de tentoonstelling “Rijk aan Eenvoud”. Net als zijn geestverwanten van de Nieuwe Haagse School streefde de Voorburgse architect Van Essen (1890-1967) het ideaalbeeld van totaalkunst na. Dat heeft geleid tot een reeks cultuurhistorisch waardevolle landhuizen, openbare gebouwen en plekken van plezier in Voorburg, Wassenaar, Den Haag en andere delen van het land. Architect Ernst Manger heeft een boek gemaakt over deze bijzondere man en zal van 11.30-12.15 uur een lezing geven over Albert van Essen en zijn werk.

Geniet van muziek tijdens het Huygensfestival in Museum Swaensteyn. Het trio ‘I Tre Canneti‘ (de drie rieten), bestaande uit Jan Jakob Mooij (hobo), Fred Ruoff (klarinet) en Nicole Freling (fagot), zal tussen 14.00-14.30 uur een reportoire spelen dat bestaat uit originele composities voor rietentrio en enkele succesvolle bewerkingen van o.a. Ludwig van Beethoven, Charles Koechlin, Alexandra Tansman en Alec Wilder.

Tussen 14.45-15.15 uur geeft Leonardo Vaillante een pianoconcert op de Prinses Mariannevleugel in de Notariszaal.

Kortom:

  • van 10.00-17.00 uur: museum is geopend en het is geheel gratis te bezoeken
  • van 11.30-12.15 uur: architect Ernst Manger (auteur van een boek over architect Albert van Essen) geeft een lezing over Albert van Essen en zijn werk
  • tussen 14.00-14.30 uur: optreden van het trio ‘I Tre Canneti‘ (de drie rieten), bestaande uit Jan Jakob Mooij (hobo), Fred Ruoff (klarinet) en Nicole Freling (fagot)
  • tussen 14.45-15.15 uur: Leonardo Vaillante geeft een pianoconcert op de Prinses Mariannevleugel in de Notariszaal
  • doorlopend: bezoek de tentoonstelling van kunstenaarvereniging Terra Viva
  • doorlopend: bezoek de tentoonstelling 'Rijk aan Eenvoud', met ontwerpen, schetsen en uitwerkingen van architect Albert van Essen
Adres: Herenstraat 101
Plaats: Voorburg
Telefoon: 070 386 1673
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.