Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Lezing en Rondleiding 'Huygens' vriendschap in Brieven'

1 september 2019
14:00 - 15:15

Constantijn Huygens had twee Haagse vrienden die hem zeer dierbaar waren: Jacob Cats en Jacob Westerbaen. Alle drie bezaten zij een Hofstede. Huygens had zijn Hofwijck, Cats zijn Sorghvliet en Westerbaen woonde op Ockenburgh. En elk bezong zijn eigen paradijselijke woonstede met een uitvoerig hofdicht. Zij wisselden onderling ook hun gedichten uit en bespraken die met elkaar. Bij Westerbaen ging de uitwisseling nog een stapje verder. Hij gaf Huygens allerlei tuinadviezen en schonk hem perzikstekjes en zelfs duiven, in ruil voor dichtadviezen van de grote meester. Zo vormden Constantijn Huygens, Jacob Cats en Jacob Westerbaen een dichters-driehoek die bepalend was voor het literaire leven in de Gouden Eeuw van Den Haag en Voorburg.

Met beeld en illustraties belicht  historica dr. Ineke Huysman op zondag 1 september in Museum Swaensteyn hun bewaard gebleven briefwisseling. Aansluitend volgt een exclusieve rondleiding in en rond Huygens’ Hofwijck. Een gelegenheid bij uitstek om de Haagse dichtersvrienden van Constantijn Huygens beter te leren kennen.

Ineke Huysman zal in deze lezing aandacht besteden aan de correspondentie die Huygens onderhield met zijn dichtersvrienden Jacob Westerbaen en Jacob Cats.

De Hofstede Lezing ‘Constantijn Huygens’, is zondag 1 september in Museum Swaensteyn aan de Herenstraat en duurt van 14.00 tot 15.15 uur.

Aansluitend is er een rondleiding  door huis en tuin in Huygens’ Hofwijck, van 15.45 tot 16.45 uur. Entree is € 12,50.

Reserveren via https://www.swaensteyn.nl/nl/hofstede-lezing-constantijn-huygens

Foto: Museum Swaensteyn

Adres: Herenstraat 101
Plaats: Voorburg
Telefoon: 06 51 70 94 43
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.