Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Ali Rashid

Ali Rashid is een  Irakese Kunstenaar en dichter. Hij woont in Nederland sinds 1994 . Zijn oeuvre valt grofweg te verdelen in abstracte werken en meer figuratieve werken over wat hij noemt “de taal der oorlogen.” Hij heeft zelf tijdens het regime van Saddam Hussein 8 jaar aan het front gediend in de oorlog Irak en Iran. In die tijd tekende en dichtte “ begint jaar 1980 “ hij veel om denk ik, overeind te blijven, zowel geestelijk als lichamelijk. Het bijzondere aan zijn tekeningen uit die tijd dat het een mengvorm is tussen lijn en woord. Gedicht en beeld samen op papier. Maar de gedichten zijn niet zomaar leesbaar, dat was veel te gevaarlijk en zou hem de kop kunnen kosten, hij dichtte van links naar rechts (andersom dus voor een arabier).

Nog steeds is dit een rode draad door zijn werk. En nog steeds maakt hij werk over oorlog, tekeningen van 10 meter, schilderijen etc, natuurlijk geëvalueerd, ontwikkeld omdat hij nu in een veiliger Nederland woont. Het werk is indrukwekkend, het laat vanuit het hart de oorlog zien, zijn oorlog, oorlog vanuit een menselijk perspectief.
 
Gedurende zijn carrière als kunstenaar heeft Ali Rashid in veel landen in de wereld geëxposeerd, naast NL oa. USA, Japan, China, Scandinavië, Italië, Spanje, Jordanië, Egypte, Marokko, Tunesië, hij heeft geparticipeerd in verschillende internationale symposia en activiteiten en van een aantal was hij de curator. Er is veel over hem geschreven door journalists en schrijvers en hij is te zien op tv in verschillende interviews en in 2000 in een film door de Nederlandse regisseuse Tamara Miranda.
 

« terug naar de albums