Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Hilde Engelen

Na 40 jaar gewerkt te hebben met taal om mensen in de geestelijke gezondheidszorg, ben ik sinds een paar jaar aan het creëren met kleur en vorm voornamelijk met verf. Ik schilder graag met acryl gecombineerd met verschillende materialen. Door het experimenteren met zand, was, parafine, lijm, papier, textiel, touw, boomschors, e.d. komt er diepte in mijn schilderijen. 

Ik volgde de afgelopen twee jaar workshops bij 20 tal verschillende kunstenaars om andere technieken onder de knie te krijgen. Van José Schuurmans uit Sint Job in het Goor België leerde ik over intuïtief
schilderen. Van Martin Ademola Oluwadiran, een Nigeriaanse kunstenaar werkzaam in Hasselt België, leerde ik over expressief schilderen. Recent ben ik begonnen met een meerjarige cursus in het schilderen met watermengbare olieverf bij Slobodan Bob Tomanovic, een kunstenaar geboren in Belgrado en wonend en werkend in Leiden Nederland.

Ik ben opgeleid tot Vedic Art leraar voor volwassenen en kinderen bij verschillende leraren in Zweden, Nederland, België en Ierland. In die stijl maak ik schilderwerken op basis van acryl, olieverf en soms aquarel in vrolijke kleuren die diepte en meerlagigheid weergeven. Vedic Art is schilderen vanuit je eigen bron. Een spontane kleurbeweging, waarbij je als de schilder bewogen wordt vanuit je innerlijke ervaringen en rijkdom. Waarmee het schilderij een uitdrukking wordt van het tot dan toe onzichtbare en onzegbare.

Naast het maken van eigen schilderijen werk ik met mensen met schildergesprekken. Zo maak ik schildergesprekken met individuele mensen en paren, ook met mensen in verzorgingstehuizen en woonzorgcentra, waaronder ook mensen die dementeren. Het schildergesprek is een uitnodiging tot samenwerken van twee mensen op een schilderdoek. Het begint met een leeg doek en twee mensen die nog niet weten wat er gaat gebeuren. Dan begint één van hen en zet een kleur, een beweging op het doek. De ander kijkt en schildert er een eigen antwoord in. Er ontstaat een dynamiek, een samengaan van twee verschillende mensen, die in het hier en nu, met kleur woordeloos uitwisselen wat hen raakt en beweegt. Men werkt met verschillende kleuren verf, sponsjes, borstels of met de handen. Om de beurt en in volstrekte stilte. Elk moment ontstaat iets nieuws, iets onverwachts. En dat is tegelijk de kracht van het schildergesprek.

« terug naar de albums