Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Activiteiten Museum Swaensteyn tijdens de Nationale Archeologiedagen

In het kader van de Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober worden er in Museum Swaensteyn verschillende activiteiten georganiseerd. Het museum vertelt het verhaal van Forum Hadriani in de vaste opstelling van de Romeinenzaal en kinderen kunnen op deze dagen het speurboekje “Terug naar de Romeinen” gratis ophalen bij de kassa van het museum. Op zaterdag kunnen kinderen zich opgeven voor de Romeinenworkshop en op zondag kan je je bijzondere vondsten laten beoordelen door de leden van de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg. 

Lees meer...

Hofwijck viert 375 jarig bestaan

In 2017 is het precies 375 jaar geleden dat Constantijn Huygens zijn buitenplaats Hofwijck in gebruik nam. Dat wordt dit najaar feestelijk gevierd met een vijftal evenementen. De officiële aftrap is op 15 september, met de première van de film Met Constantijn Huygens naar Venetië. The movie en de opening van de tentoonstelling De jaren 1913-1928. Hofwijck gered.

Constantijn reist naar Venetië
In 1620 reisde de jonge Constantijn Huygens naar Venetië, als secretaris van een diplomatieke missie. Die reis was voor hem een ‘Grand Tour’, hij maakte in Italië kennis met de kunst van de renaissance en van de antieke oudheid. Ook zag hij voor het eerst gebouwen van de beroemde architect Andrea Palladio. Diens wonderschone villa’s inspireerden hem tot het ontwerpen en bouwen van zijn eigen huizen, aan het Plein in Den Haag en aan de Vliet bij Voorburg.

Lees meer...

Voorburg Sculptuur

In Voorburg vestigden zich aan het begin van de twintigste  eeuw veel beeldhouwers. Museum Swaensteyn heeft een grote hoeveelheid sculpturen van deze Voorburgse kunstenaars in de collectie. Van 9 september t/m 3 december staat de beeldencollectie centraal tijdens de presentatie Voorburg Sculptuur.

Aan de hand van een speciale plattegrond en een audiotour kunt u alle sculpturen in het museum ontdekken, onder andere beelden van Albert Termote (1887-1978), Marian Gobius (1910-1994) en Aart van den IJssel (1922-1983).

Lees meer...

‘Huygenshaven’ nieuwe naam haven

Tussen 5 en 26 juli konden mensen stemmen om een nieuwe naam te kiezen voor de haven in Voorburg. In totaal zijn 151 stemmen uitgebracht. De naam Huygenshaven kreeg de meeste stemmen. Zo gaat de haven dan ook heten.

Lees meer...

Drie eeuwen Oranje in Voorburg

Huygens’ Hofwijck én Museum Swaensteyn bieden vanaf september een nieuw arrangement aan voor alle Oranjeliefhebbers: Drie eeuwen Oranje in Voorburg. Gedurende  drie opeenvolgende eeuwen heeft een deel van de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau zich afgespeeld in Voorburg, een prachtig dorp vol historie aan de Vliet. Van Constantijn Huygens’ Hofwijck, via de voormalige buitenplaats Voorburg De Loo, tot aan de eigenzinnige Prinses Marianne. In augustus is het arrangement al exclusief te boeken in combinatie met een vaartocht van de Ooievaart.

Arrangement Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn
In de Gouden Eeuw  was Constantijn Huygens gedurende 62 jaar secretaris en raadsheer van de Oranjes. Op zijn buitenplaats Hofwijck kunt u kennismaken met zijn verhaal en hoort u alles over zijn sterke verbondenheid met Frederik Hendrik en de stadhouders Willem II en Willem III. Met de gids loop je vanaf dit  prachtige buiten aan de Vliet, door het Huygenskwartier van Voorburg, naar Museum Swaensteyn. Hier hoor je meer over de buitenplaats Voorburg De Loo van de 18
e-eeuwse Hollandse stadhouders én over Prinses Marianne, de jongste dochter van Koning Willem I. Aan deze bijzondere vrouw is een aparte kamer gewijd waar haar voorliefde voor kunst, reizen en muziek naar voren komt. De interessante en afwisselende rondleiding is vanaf september te boeken via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer...

Zomeractiviteiten in Museum Swaensteyn

Tijdens de zomer is er een hoop te beleven in Museum Swaensteyn! In augustus zijn er Ooievaart arrangementen in combinatie met Huygens’ Hofwijck, is er een Romeinenworkshop voor de kinderen en is kunstverzamelaar Fred Klomp aanwezig om van alles te vertellen over zijn kunstwerken die nu in de tentoonstelling ‘Een Haags Duo’ te zien zijn.

Lees meer...

Landgoedwandeling vanaf Stationsplein

De gemeente heeft op het Stationsplein in Voorburg een bord laten plaatsen waarop de route van een zogenaamde Landgoedwandeling wordt aangegeven.

Men kan kiezen voor een route van 5 of 10 km, langs de mooiste landgoederen en buitenplaatsen in Voorburg en omgeving.

Lees meer...

Molen de Vlieger staat er gekleurd op

Wethouder Nadine Stemerdink bracht zaterdag persoonlijk de wieken van Molen de Vlieger in beweging. Daarmee gaf zij het startsein voor de Mondriaanmaanden in deze Voorburgse poldermolen, de oudste in zijn soort in Nederland.

De wethouder vertelde trots te zijn op deze molen en het feit dat men ondanks de hoge leeftijd altijd ‘in’ is voor nieuwe zaken. Zo zijn de zeilen van de molen nu helemaal in Mondriaan kleuren.

In de molen is een vijftal reproducties te zien van molens die door Mondriaan op het doen zijn gezet. De Mondriaan expositie is vandaag, zondag, te zien in het kader van de Nationale Molendagen. Maar ook daarna, gedurende het hele molenjaar.

Vandaag, zondag, is De Vlieger open van 12.00 tot 17.00 uur. De vrijwilligers zorgen voor gratis rondleidingen. De tentoonstelling is hierna te bezoeken tijdens de gebruikelijke openingsuren op woensdag- en zaterdagmiddag. Voor scholen en groepen zijn ook op andere dagen rondleidingen mogelijk. De Vlieger is te vinden aan het Essepad, in het polderlandschap Essesteijn.

Bron: Vlietnieuws

Voorburger schrijft boek over zijn jeugd in de bezettingstijd

Allard Plate (80) begint met het opschrijven van enkele herinneringen voor zijn kleinkinderen. Later besluit hij om alle verhalen te bundelen in een boekje. In 'Het laatste chocolaatje' beschrijft hij zijn herinneringen als jochie in de bezettingstijd en de geschiedenis van zijn vader, een Engelandvaarder.

Door: Naomi Defoer

Lees meer...

Groot onderhoud aan molen De Salamander

Molenmaker Verbij uit Hoogmade verricht bij Houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam de komende 2 maanden diverse onderhoudswerkzaamheden.

Meest in het oog springend is het herstel van de fokwieken en het aanbrengen van een vangkoker. Wie het afgelopen weken naar de molen heeft gekeken, moet het zijn opgevallen dat 2 wieken er wel erg kaal uitzien. Het latwerk is nog compleet, maar de groene planken aan de andere kant ontbreken. Deze zogenaamde fokken of fokwieken zijn vanwege slijtage verwijderd door de molenmaker en worden nu volledig hersteld. Dankzij deze fokwieken wordt de wind efficiënter gebruikt en is er een grotere trekkracht. Dat is vooral belangrijk bij weinig wind.

Lees meer...