Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Museum Swaensteyn viert aanwinsten 2014-2018

 

Een levende museumcollectie is een collectie die met enige regelmaat wordt aangevuld. Dat geldt ook voor Museum Swaensteyn. Sinds 2014 heeft het museum ruim dertig kunstwerken aan de verzameling kunnen toevoegen. Dat gaat om schenkingen, langdurige bruiklenen én aankopen. Vanaf zaterdag 20 januari toont het museum die aanwinsten in een speciale presentatie. Om iedereen de gelegenheid te bieden die nieuwe werken met eigen ogen te zien, is het museum op zaterdag 20 januari gratis toegankelijk.

Lees meer...

Poëziefestival op Hofwijck

Huygens’ Hofwijck staat in januari en februari in het teken van de poëzie. In het voetspoor van Constantijn Huygens, een van de grootste dichters die Nederland ooit heeft gehad, is de dichtkunst weer voor even het kloppend hart van de buitenplaats. De verkiezing van de Dichter op Hofwijck, een poëzieroute in het Huygenskwartier, ondernemers die voor de camera van Midvliet TV gedichten voordragen en drie feestelijke dichtavonden op Hofwijck  vormen de ingrediënten van dit kleinschalige Voorburgse poëziefestival.

Lees meer...

Zesde editie Dichter op Hofwijck van start

Huygens’ Hofwijck in Voorburg organiseert dit jaar in het kader van de landelijke Poëzieweek voor de zesde keer de succesvolle dichtwedstrijd Dichter op Hofwijck. Iedereen die van dichten houdt kan daaraan meedoen, jong, oud, professional of enthousiast amateur. Het thema van de Poëzieweek is ditmaal ‘Poëzie & theater’, het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’. 

Lees meer...

Activiteiten Museum Swaensteyn tijdens de Nationale Archeologiedagen

In het kader van de Nationale Archeologiedagen op 13, 14 en 15 oktober worden er in Museum Swaensteyn verschillende activiteiten georganiseerd. Het museum vertelt het verhaal van Forum Hadriani in de vaste opstelling van de Romeinenzaal en kinderen kunnen op deze dagen het speurboekje “Terug naar de Romeinen” gratis ophalen bij de kassa van het museum. Op zaterdag kunnen kinderen zich opgeven voor de Romeinenworkshop en op zondag kan je je bijzondere vondsten laten beoordelen door de leden van de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg. 

Lees meer...

Molen de Vlieger staat er gekleurd op

Wethouder Nadine Stemerdink bracht zaterdag persoonlijk de wieken van Molen de Vlieger in beweging. Daarmee gaf zij het startsein voor de Mondriaanmaanden in deze Voorburgse poldermolen, de oudste in zijn soort in Nederland.

De wethouder vertelde trots te zijn op deze molen en het feit dat men ondanks de hoge leeftijd altijd ‘in’ is voor nieuwe zaken. Zo zijn de zeilen van de molen nu helemaal in Mondriaan kleuren.

In de molen is een vijftal reproducties te zien van molens die door Mondriaan op het doen zijn gezet. De Mondriaan expositie is vandaag, zondag, te zien in het kader van de Nationale Molendagen. Maar ook daarna, gedurende het hele molenjaar.

Vandaag, zondag, is De Vlieger open van 12.00 tot 17.00 uur. De vrijwilligers zorgen voor gratis rondleidingen. De tentoonstelling is hierna te bezoeken tijdens de gebruikelijke openingsuren op woensdag- en zaterdagmiddag. Voor scholen en groepen zijn ook op andere dagen rondleidingen mogelijk. De Vlieger is te vinden aan het Essepad, in het polderlandschap Essesteijn.

Bron: Vlietnieuws

Voorburger schrijft boek over zijn jeugd in de bezettingstijd

Allard Plate (80) begint met het opschrijven van enkele herinneringen voor zijn kleinkinderen. Later besluit hij om alle verhalen te bundelen in een boekje. In 'Het laatste chocolaatje' beschrijft hij zijn herinneringen als jochie in de bezettingstijd en de geschiedenis van zijn vader, een Engelandvaarder.

Door: Naomi Defoer

Lees meer...

Tussen kerktoren en woontoren

De Zoetermeerse Meerpolder

Aan de uiterste rand van Leidschendam-Voorburg, nog achter de dorpskern van Stompwijk, ligt het meest onbekende stukje van onze gemeente: de Zoetermeerse Meerpolder. Ofschoon de naam doet vermoeden dat het hier gaat om grondgebied van Zoetermeer, is dat niet het geval. De gemeentegrens loopt dwars door de polder. Over de bijzondere geschiedenis van deze polder, de oudste droogmaking van Zuid-Holland, presenteert Museum Swaensteyn een verrassende tentoonstelling.

Lees meer...

Bezoekersaantallen Museum Swaensteyn omhoog

Bezoekersaantallen Museum Swaensteyn omhoog

Museum Swaensteyn heeft in 2016 meer bezoekers binnengehaald dan in de jaren ervoor. Ontving het museum in 2015 nog 4.800 bezoekers, het afgelopen jaar steeg dat getal naar 7.100 bezoekers. Die stijging werd veroorzaakt door het aanbieden van enkele aantrekkelijke tentoonstellingen, door de aanloop voor de VVV die sinds kort in het museum is gevestigd en door de samenwerking met Huygens’ Hofwijck.

Lees meer...

Vereniging Hofwijck benoemt nieuwe voorzitter

Vereniging Hofwijck benoemt nieuwe voorzitter

Tijdens een buitengewone Algemene Ledenvergadering op 7 februari hebben de leden van de Vereniging Hofwijck de voordracht van een nieuwe voorzitter bekrachtigd. Dat is Harry Kortman, inwoner van onze gemeente, jurist en sinds ruim een jaar lid van het bestuur. Kortman volgt Ad Leerintveld op, die voorzitter was sinds 1997. Tevens heeft de vergadering ingestemd met een wijziging van de statuten van de Vereniging Hofwijck. Daarmee beantwoorden deze nu aan de richtlijnen van de Code Cultural Governance.

Lees meer...

Archeologische vondsten Leidsekade

Hoe lang wordt het terrein op de hoek van de Leidsekade en de Starrevaart in Leidschendam al gebruikt? Die vraag stelden de archeologen zich, toen dat terrein in 2007 bouwrijp werd gemaakt. Op een kaart uit 1712 staat daar nog geen bebouwing aangegeven, maar op een kaart uit 1819 wel.


 

Om hier meer over te weten te komen heeft de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg (AWLV) op 18 september 2007 op het terrein een kort archeologisch onderzoek uitgevoerd, waarvan de resultaten nu zijn gepubliceerd.

Omdat de grond verontreinigd was, waren de mogelijkheden voor onderzoek heel beperkt. Toch is er een aantal aardige vondsten gedaan, waaronder fragmenten van gebruiksaardewerk, pijpenkoppen en een pijpensteel met propaganda voor het Oranje-huis, en metalen voorwerpen, waarvan een messing steekpassertje, een fragment van een koperen schaartje en het houdertje van een zegelstempel de meest opmerkelijke zijn.

Het onderzoek bevestigt, wat ook al uit de oude kaarten was gebleken, dat het terrein niet eerder dan in het eerste kwart van de 18e eeuw in gebruik is genomen. Het gevonden materiaal kan afkomstig zijn van de gebruikers, maar kan daar ook zijn terecht gekomen bij de ophoging van het terrein met van elders aangevoerde grond.

Het verslag van het onderzoek is te lezen op de site van de AWLV: www.awlv.nl. Hier is ook veel andere interessante archeologische informatie over Leidschendam-Voorburg te vinden.