Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Tussen kerktoren en woontoren

De Zoetermeerse Meerpolder

Aan de uiterste rand van Leidschendam-Voorburg, nog achter de dorpskern van Stompwijk, ligt het meest onbekende stukje van onze gemeente: de Zoetermeerse Meerpolder. Ofschoon de naam doet vermoeden dat het hier gaat om grondgebied van Zoetermeer, is dat niet het geval. De gemeentegrens loopt dwars door de polder. Over de bijzondere geschiedenis van deze polder, de oudste droogmaking van Zuid-Holland, presenteert Museum Swaensteyn een verrassende tentoonstelling.

In het begin van de zeventiende eeuw nam de  behoefte aan meer land in het westen van Holland snel toe. Door de sterke economie groeide de bevolking snel, en er was meer grond nodig om al die mensen van voedsel te voorzien. Rijke investeerders zagen er daarom wel brood in om plassen en meren in het veenlandschap om te vormen tot vruchtbare landbouwgronden. Het verhaal van de Meerpolder, die tussen 1614 en 1616 werd drooggemalen, is in dat opzicht illustratief voor veel van deze droogmakerijen.

Als je in de Meerpolder staat, ziet de horizon er aan beide zijden volstrekt verschillend uit. Aan de kant van Stompwijk is een min of meer traditioneel dorpsgezicht te zien, met een spitse kerktoren als blikvanger. Het gezicht op Zoetermeer biedt een totaal andere aanblik. Daar torenen hoge gebouwen en een skihelling boven het groen uit, terwijl de bebouwing van deze groeikern tot aan de ringdijk van de polder doorloopt. Dan realiseer je je hoe bijzonder het is dat de Meerpolder in de vier eeuwen van haar bestaan vrijwel ongeschonden bewaard is gebleven. Het is een uniek groen gebied.

In 2016 bestond de Meerpolder 400 jaar. In Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg herdachten bewoners, ondernemers, organisaties en de gemeenten deze mijlpaal met een aantal feestelijke activiteiten. Op de dijk rondom de polder werden informatiepanelen geplaatst, er kwamen wandel- en fietsroutes, er werd een fotowedstrijd georganiseerd, een film gemaakt én er werd een boek over de geschiedenis van de polder geschreven. In Museum Swaensteyn is dat nu allemaal te zien. Als extra attractie wordt de film over de Meerpolder, haar geschiedenis en bewoners, continu vertoond. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bezoekers daar in de Tuinzaal in alle rust naar kijken.

Over Museum Swaensteyn
Museum Swaensteyn is hét huis voor de kunst en cultuur aan de Vliet. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het aantrekkelijke en historische Huygenskwartier in Voorburg. Het museum presenteert tijdelijke tentoonstellingen én een permanente opstelling. Daarin is aandacht voor de Romeinen en Forum Hadriani, voor  het bijzondere leven van Prinses Marianne en voor de mooie collectie schilderijen en sculpturen.

Zie voor meer informatie www.swaensteyn.nl