Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Historische instrumenten op Huygens' Hofwijck

Historische instrumenten op Huygens’ Hofwijck

Huygens’ Hofwijck organiseert vanaf 2019 jaarlijks een tijdelijke tentoonstelling van historische wetenschappelijk instrumenten. Daarvoor is het museum een samenwerking aangegaan met de Collectie Planetarium Zuylenburgh, een van de grootste particuliere verzamelingen van dergelijke objecten in Nederland. De tentoonstellingen zullen steeds rondom een thema zijn opgebouwd, zoals klokken, telescopen, microscopen, barometers en globes. 

Een bijzondere verzameling

De Collectie Planetarium Zuylenburgh is gehuisvest in een statig 18e-eeuws landhuis aan de Vecht. Het is met recht een particuliere collectie, bezoekers worden op uitnodiging toegelaten. De zeer omvangrijke verzameling is gedurende de afgelopen decennia met veel liefde bijeengebracht. De vroegste instrumenten dateren uit de 16e eeuw, de laatste zijn 19e-eeuws. In de eerste tentoonstelling in de reeks zal een prachtige collectie uurwerken worden getoond, met een nadruk op Haagse klokken. Daarmee willen we een hommage brengen Christiaan Huygens, die omstreeks 1655 het slingeruurwerk uitvond.

Samenwerking

Huygens’ Hofwijck is een gebouw van heel beperkte omvang. Wanneer de te tonen instrumenten groot zijn, wat bij telescopen en globes het geval kan zijn, zullen deze grotere  tentoonstellingen in Hofwijck én Museum Swaensteyn worden getoond.

Na Voorburg zullen de tentoonstellingen steeds doorreizen naar Franeker, om daar te worden getoond in het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium.

Huygens’ Hofwijck is de 17e-eeuwse buitenplaats van Constantijn & Christiaan Huygens.