Navigatieweergave zoeken

Navigatie

Cultuurmenu Leidschendam-Voorburg
Cultuurpunt Leidschendam-Voorburg
Toen Leidschendam-Voorburg

Zoeken

Angelique Schipper brengt Hollands Historisch Festijn

Angelique Schipper woont in Leidschendam-Voorburg en is vooral bekend als coördinator van de Talentenloods, de Schrijfwedstrijd en Open Podium Jeugd. Wat minder mensen weten is dat zij ook de drijvende kracht is achter het Hollands Historisch Festijn.

Een groot feest dat begin augustus in Den Haag wordt gehouden. Dit jaar doet ook  museum Huygens’ Hofwijck mee en zal Christiaan Huygens als historisch personage aanwezig zijn. De vormgeving rond het evenement is ook dit jaar gedaan door de zoon van Angelique, Arjo Nagelhout van 17 jaar. Hij is geslaagd voor zijn atheneum en gaat na de zomervakantie naar de Kunstacademie Utrecht.

In het weekend van 11 en 12 augustus vindt het derde Hollands Historisch Festijn plaats. Op en rond het Binnenhof in Den Haag komt de geschiedenis van Nederland tot leven. 

Zaterdag 11 augustus wordt het Festijn om 12.00 uur op het Binnenhof geopend door wethouder Bert van Alphen samen met Willem van Oranje, vader des vaderlands. Aansluitend wordt het Schouwspel met de Graven van Holland opgevoerd. Graaf Floris V staat voor de Ridderzaal van zijn kasteel op het Binnenhof en ontvangt edelen en manschappen. Zij tonen hun proeven van bekwaamheid te paard en te zwaard. In de Ridderzaal zelf is een bijzondere opstelling te zien gebaseerd op de oude Schoolplaat ‘De Sprookspreker’ over het huwelijk van graaf Albrecht van Beieren in de Ridderzaal. Hiervan is een nieuwe Schoolplaat gemaakt.

In de gratis toegankelijke kelder van de Ridderzaal kan men de schoolplaten vergelijken. Ook is hier de korte film over de komende renovatie van het Binnenhof te zien. Ga mee met de rondleiding van ProDemos als u de Ridderzaal met eigen ogen wilt zien. In het Middeleeuws Kampement langs de Hofvijver kan men van 11.00 tot 16.30 uur met historische personages kennis maken. De Compagnie van Brederode en de Huurlingen demonstreren er hun wapens waarmee ze de Graaf van Holland ondersteunen in de strijd om de macht.

Om 13.00 en 15.00 uur is er een korte herdenking bij het standbeeld Johan de Witt naast de Gevangenpoort over de moord op de Gebroeders de Witt in het rampjaar 1672 tijdens de Stadhouderlijke periode. Museum de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum sluiten hierbij aan met speciale rondleidingen over de Gebroeders de Witt en een lezing van Vrienden van De Witt. De 8 Koninginnen uit ‘200 jaar Koninkrijk’ – van koningin Wilhelmina van Pruisen uit 1815 tot koningin Máxima – komen om 11.00 uur met de koets aan in de Paleistuin.  Om 15.00 uur is de Prinses van de Dag-verkiezing en mag de gekozen Prinses met de Koninginnen mee met de koets naar het Binnenhof voor de Slotparade om 16.30 uur. Meisjes tot ca. 13 jaar worden uitgenodigd om in hun mooiste kleren te komen!

De Locaties met de Schouwspelen op het Binnenhof, het Middeleeuws Kampement langs de Hofvijver en de 8  Koninginnen in de Paleistuin zijn gratis toegankelijk. Kijk voor het volledige programma met tijden en prijzen van rondleidingen, lezingen en historisch vervoer van de partners op de website hollandshistorischfestijn.nl

Bron: https://vlietnieuws.nl/